Bine360 – Suntem bine, facem bine

-

Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul financiar oferit de People In Need, Cehia demarează programul național Bine360 – Suntem bine, facem bine pentru a susține dezvoltarea capacității organizațiilor neguvernamentale de a sprijini refugiați. Programul Bine360 este coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România și implementat local prin Fundațiile Comunitare din București, Iași, Brașov, Timișoara și Oradea.

Programul Bine360 este menit să răspundă nevoilor ONG-urilor care vin în ajutorul refugiaților, în special al celor din Ucraina. Prin intermediul acestuia, cele cinci Fundații Comunitare din București, Iași, Brașov, Timișoara și Oradea vor contribui la dezvoltarea a cel puțin trei organizații din fiecare oraș. La nivel național, programul va acomoda între 15 și 20 de organizații locale. Timp de 12 luni, ONG-urile selectate vor beneficia de suport organizatoric, psiho-emoțional și financiar pentru a se dezvolta  în echipe puternice, reziliente și capabile să susțină refugiații pe termen lung.

Bugetul total al programului la nivel național este de 500.000 de euro din care buget pentru granturi 360.000 euro, buget pentru învățare 100.000 euro, buget pentru sprijin psiho-emoțional 20.000 euro, buget de 20.000 euro pentru un eventual proiect comun, reieșit din nevoile organizațiilor participante în program.

Ce presupune programul Bine360 – Suntem bine, facem bine?

 1. Creșterea capacității organizaționale a ONG-urilor
  ONG-urile care vor fi selectate vor avea parte de traininguri, workshop-uri, sesiuni de mentorat, stabilite în funcție de nevoile fiecărei organizații. La finalul programului va fi realizat un plan de învățare și dezvoltare, în timp ce beneficiarii vor avea parte de resurse pentru punerea în aplicare a cunoștințelor dobândite.
 2. Acordarea de suport financiar pentru organizațiile selectate în program
  Organizațiile vor beneficia de un prim grant de 6.000 de Euro pentru nevoile imediate, care poate fi folosit pentru dezvoltarea organizației sau pentru continuarea unor proiecte aflate deja în derulare. Ulterior, un al doilea grant în valoare de până la 12.000 de Euro va fi acordat pentru proiecte noi sau existente ale fiecărui ONG care sprijină refugiații, în special pe cei din Ucraina. Finalizarea implementării acestor proiecte va avea loc până pe 31 iulie 2023.
 3. Acordarea de suport psiho-emoțional pentru echipele ONG-urilor
  Programul Bine360 pune accentul pe dezvoltarea organizațiilor și din punct de vedere psiho-emoțional. Astfel, ONG-urile selectate vor beneficia  de suport avizat în urma unei analize a nevoilor, pentru a menține starea de bine la nivel individual și de echipă. Membrii organizațiilor vor beneficia de ședințe de coaching și psihoterapie de echipă și individuale.
 4. Dezvoltarea unei comunități de practică, împreună cu organizații cu misiune similară din județele Brașov, Iași, Bihor, Timiș, București/Ilfov.
  Organizațiile  selectate, împreună cu Fundațiile Comunitare implicate vor dezvolta o comunitate de practică, suport și învățare. Dacă din această comunitate se va creiona un proiect comun, acesta poate fi susținut printr-un grant total în valoare de 20.000 Euro.

Cui se adresează programul Bine360?
Programul se adresează ONG-urilor din București / Ilfov și județele Iași, Brașov, Timiș și Bihor care sprijină refugiații, în mod special pe cei veniți din Ucraina, și care vor să vină în continuare în ajutorul acestora. Pot aplica pentru a fi selectate în program acele organizații neguvernamentale care desfășoară, de cel puțin 3 luni, activități/servicii pentru refugiați, în special ucraineni și care își vor continua activitățile în acest sens pentru cel puțin încă un an.

ONG-urile sunt invitate să aplice pentru programul Bine360 – Suntem bine, facem bine în perioada 6 – 25 octombrie 2022. Selecția participanților în program va fi făcută de către un juriu comun la nivel național, format din 7 persoane și va include analiza aplicațiilor primite din toate cele 5 comunități locale și interviuri  online, în perioada 4 – 10 noiembrie 2022.

Toate informațiile despre program, lista criteriilor de eligibilitate, formularul de aplicare, precum și criteriile de selecție pot fi consultate pe paginile fundațiilor comunitare.

Fundația Comunitară Brașov: https://bine360.fundatiacomunitarabrasov.ro

Contact:
Laura Popeea,
Director Executiv Fundația Comunitară Brașov
Tel: 0731 001 100
E-mail: laura@fundatiacomunitarabrasov.ro

Share

Postari Recente

Categorii

Comentarii Recente